Koko Giữ trọn tuổi 25
Tháp Văn Xương
Bán tài liệu, giáo án tất cả các môn toán, lý,hoá,sinh,văn,sử,địa,tiếng anh, công dân,

Tiếng Anh Chủ đề : RELATIVE CLAUSE (Mệnh đề quan hệ)

Thứ năm - 25/03/2021 10:58
Bài tập Relative clause có đáp an, Relative clause exercises, Non defining relative clause, non-defining relative clauses là gì, Reduced relative clause, Non defining relative clauses exercises, Relative pronoun, Defining relative clause.
Tiếng anh
Tiếng anh
 Bài tập Relative clause có đáp an, Relative clause exercises, Non defining relative clause, non-defining relative clauses là gì, Reduced relative clause, Non defining relative clauses exercises, Relative pronoun, Defining relative clause, Mệnh de quan hệ bài tập, Cách dịch mệnh đề quan hệ, Mệnh de quan hệ lớp 9, Cách dùng mệnh đề quan hệ có giới từ, Bài tập mệnh đề quan hệ rút gọn, Quy tắc dấu phẩy trong mệnh đề quan hệ, Bài tập mệnh đề quan hệ Online, Mệnh đề quan hệ xác định và không xác định

Chủ đề : RELATIVE CLAUSE (Mệnh đề quan hệ)

A) Grammar

I/ Relative pronouns:
Who ,whom, which, where, when, whose ,why , what, that .


II/Relative clauses:
1/ The Relative pronounis the subject of the relative clause :
Ex : I don't like the man . He lives next door .
---> I don't like the man who lives next door.
I don't like the book . It tells about a famous actor.
---> I don't like the book which tells about a famous actor.
NOTE:"That" can replace " who" and " which"
The relative pronoun can't be omitted.

2/ The relative pronoun is the object of the relative clause :
Ex: Have you read the book ?. I lent you that book last week.
---> Have you read the book which I lent you last week ?
I like the shirt . You are wearing it.
--> I like the shirt which you are wearing.
NOTE:
"That" can replace " Who"," whom" and " which".
The relative pronoun can be omitted.

3/ The relative clause with preposition:
Ex:I don't like the hotel . We are living in that hotel
---> I don't like the hotel which we are living in.
(OR) --> I don't like the hotel in which we are living.
That girl is my sister.You are talking about her
--> The girl who/(whom)you are talking about is my sister.
(OR) --> The girl about whom you are talking is my sister.
NOTE:
" That"can replace "who" ," whom" and " which" when the preposition is at the end of the relative clause.
In formal English preposition are pled before the relative pronoun.

III/There are 3 kinds of relative clause : Defining, non- defining and connective.A/Defining relative clauses :

1/ A defining relative clause specifies which person or thing we mean . It can not be separated from the person or thing it describes
Ex:
The man who told me this refused to give me his name
( "Who told me this " is a defining relative clause . If we omit this . it is not clear what the man talking about )
Notice that there is no comma between a noun and a defining relative clause.
-Defining relative clause usually follow "the"+ Noun but they can be also be used with " a/an" + noun, plural nouns without "the" and the pronouns : all, none , anybody , somebody... and those .
-Clauses following " a/an"+ noun , plural nouns without "the/somebody/someone"...sometimes define their noun/ pronoun only indirectly.The noun/ pronoun in these cases is usually the object of a verb or preposition.
Ex:
A doctor is a person/ someone who gives patients medical treatment.
I met a person who said he knew you.
-Sometimes these clauses are separated from their noun/ pronoun by a word or phrase
Ex:
I saw something in the paper which would interest you
-But normally, relative clauses should be placed directly after their noun /pronoun
Ex :
Is there anything i can do to help ?
The noise that he made woke everybody up.

2/ Relative pronouns used in defining relative clauses :
+/ For persons -- Subject :who /that
-- Object : who/whom/that
--possesive : whose

a/ Subject : who/ that
"Who" is normally used but "that" is a possible alternative after " all/ everyone/ everybody/noone/ nobody/ those
Ex:
The man who has just come is our headmaster .
Only those who had booked in advance were allowed in.

b/ Object of a verb :Who/whom/that"Whom" is the Object form of " who" and is used formally in object clauses
Ex:
He is a person whom you can rely on
-However, this is noun felt to be excessively formal by most speakers and " who" is commonly used instead ( that is more usual than "who").And it is still more common to omit the object pronoun altogether.
Ex:
The man whom i saw told me to come back today.
(OR) The man who i saw..../The man i saw...../ The man that i saw ....

c/ With a preposition : Whom/ that
- In formal English " whom" has to be used if it follows a preposition.
Ex :
To whom Am I speaking?
-In formal speech , however, it is more usual to move the preposition to the end of the clause. "Whom" then is often replaced by " that", but it's still common to omit the relative altogether.
Ex:
The man to whon i spoke.
(OR) The man who/ whom i spoke to
(OR) The man that i spoke to/ The man i spoke to
-However , in everyday use, it's usual to avoid this kind of construction
Ex:
Who am i speaking to?

d/Possessive :
- Whose = " of whom" and "whose" is the only possible form
Ex:
Several guests whose rooms had been broken into complained to the manager.

B) Exercises


Exercise 1: Choose the best answer to complete these following sentences.
1. Sunday is the day________ I go to Water park with my kids.
A. when                    B. where                      C. why                         D. which
2. That was the reason________ he didn't marry her.
A. when                    B. where                      C. why                         D. which
3. An architect is someone________ deigns buildings.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. whose
4. The boy to________ I lent my money is poor.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. that
5. The land and the people________ I have met are nice.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. that
6. I can answer the ________ you say is very difficult.
A. which                   B. who                         C. whom                      D. whose
7. This is the place________ the battle took place ten years ago.
A. which                   B. in where                 C. where                      D. from where
8. Sunday is the day________ which we usually go fishing.
A. during                  B. at                             C. in                             D. on
9. This is the last time________ I speak to you.
A. of which              B. whose                     C. that                          D. which
10. He talked about the books and the authors________ interested him.
A. who                      B. that                          C. which                      D. whom
11. Bondi is the beautiful beach________ I used to sunbathe.
A. when                    B. where                      C. which                      D. why
12. Dec 26th, 05 was the day________ the terrible tsunami happened.
A. when                    B. where                      C. which                      D. why
13. The woman________ lives next my door is doctor.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. whose
14. The boy________ Mary likes is my son.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. whose
15. The boy________ eyes are brown is my son.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. whose
16. The table________ legs are broken should be repaired.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. whose
17. The town________ we are living is noisy and crowded
A. where                   B. in where                 C. which                      D. at which
18. The year________ we came to live here was 1997
A. when                    B. which                      C. that                          D. in the time
19. The worker________ house is next to mine died this morning.
A. whose                  B. whom                      C. which                      D. whose
20. The lady________ son went on a picnic with us last weekend is a teacher at our school.
A. who                      B. whom                      C. whose                     D. that

1. A     2. C     3. A     4. B     5. D     6. A     7. C     8. D     9. C     10. B
11. B   12. A   13. A   14. B   15. D   16. D   17. A   18. A   19. A   20. C


Exercise 2: Choose the best answer to complete these following sentences.
1. Take________ measures you consider best.
A. whatever             B. however                 C. whenever               D. wherever
2. ________ difficulties you may encounter, I'm sure you'll succeed.
A. how                      B. whatever                C. however                 D. how great
3. He is the only friend________ I like.
A. who                      B. whom                      C. that                          D. whose
4. I didn't get the job________ which I applied.
A. in                          B. on                            C. at                             D. for
5. The man________ whom she is married has been married twice before.
A. in                          B. on                            C. at                             D. to
6. I wasn't interested in the things________ which they were talking.
A. in                          B. on                            C. at                             D. about
7. The bed________ which I slept was too soft.
A. in                          B. on                            C. at                             D. for
8. The party________ which we went wasn't very enjoyable.
A. in                          B. on                            C. at                             D. to
9. The flight________ which we wanted to travel was fully booked.
A. in                          B. on                            C. at                             D. for
10. She is the most beautiful girl________ ever lived.
A. who                      B. whom                      C. whose                     D. that
11. The decision was postponed, ________ was exactly what he wanted.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. that
12. All the people________ have gone into the room are still young.
A. who                      B. whom                      C. whose                     D. that
13. Jack has three brothers, all of________ are married.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. that
14. They gave us a lot of information, most of________ was useless.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. that
15. There were a lot of people at the party, only a few of________ I had met before.
A. who                      B. whom                      C. them                        D. that
16. I have sent him two letters, neither of________ has arrived.
 A. who                                 B. them                        C. which                      D. that
17. John won $,600, half of________ he gave to his parents.
A. whom                   B. which                      C. that                          D. it
18. Ten people applied for the job, none of________ were suitable.
A. who                      B. whom                      C. them                        D. that
19. Jill isn't on the phone, ________ makes it difficult to contact her.
A. which                   B. that                          C. who                         D. it
20. Bod is the kind of person to________ one can talk about anything.
A. who                      B. whom                      C. that                          D. him
1. A     2. B     3. C     4. D     5. D     6. D     7. A     8. D     9. B     10. D
11. C   12. D   13. B   14. C   15. B   16. C   17. B   18. B   19. A   20. B


Exercise 3: Choose the best answer to complete these following sentences.
1. He is a person________ friends trust him.
A. who                      B. whose                     C. his                           D. that
2. Your career should focus on a field in________ you are genuinely interested.
A. which                   B. what                        C. that                          D. why
3. People________ outlook on life is optimistic are usually happy people.
A. whose                  B. whom                      C. that                          D. which
5. They said they didn't have any money, ________ was a pity.
A. which                   B. that                          C. this                          D. it
6. I haven't got a passport________ means I can't leave my country.
A. which                   B. that                          C. this                          D. it
7. The part of town where I live is very noisy at night, ________ makes it diffIcult to sleep.
A. which                   B. where                      C. that                          D. this
8. That is the place________ the accident occurred.
A. where                   B. which                      C. on which                D. that
9. The boys ________ tennis over there are my new neighbor.
A. who plays            B. playing                   C. that playing            D. are playing
10. He read the Old Man and The Sea, a novel ________ by Ernest Hemingway.
A. written                 B. which written        C. writing                    D. that wrote
11. Geometry, about________ he knows nothing, seems a very dull subject for him.
             A. that                      B. it                              C. which                      D. what
12. All the people ________I have met have disliked him.
             A. that                      B. which                      C. whom                      D. who
13. The magazine ________you lent me yesterday is very interesting.
             A. it                           B. which                      C. where                      D. when
14. We have known a person ______ home village is famous for grapefruits.
             A. who                      B. that                          C. whose                     D. whom
15. It is the English pronunciation_______ causes them a lot of difficulties.
             A. that                      B. who                         C. what                        D. whom
16. The scientist________ discovered a new planet has won the Nobel Prize.
             A. what                     B. who                         C. which                      D. whom
17. We decided to drive back through a new road________ was much longer but safer.
             A. what                     B. where                      C. which                      D. how
18. The first boy ________ knows the truth has just moved.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. where
19. I don't remember the man______you said you met at the canteen last week.
A. whom                   B. who                         C. where                      D. whose
20. The only thing ________make me worried is how to go home.
A. who                      B. whom                      C. which                      D. whose

1. B     2. A     3. A     5. A     6. A     7. A     8. A     9. B     10. A
11. C   12. C   13. B   14. C   15. A   16. B   17. C





 

Tổng số điểm của bài viết là: 15 trong 3 đánh giá

Xếp hạng: 5 - 3 phiếu bầu
Click để đánh giá bài viết

  Ý kiến bạn đọc

Sữa Momcare
tỏi đen
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây